Nye Voss Gymnas 2017

HLM Arkitekter. Bergen, Norge
7 entrepenør A/S Constructa .
Hordaland Fylkeskommune Bergen


FURU
Motivet i min udsmykning er furutræet. Dette højrejste træ som pryder det norske langskab fra nord til syd, fra lavland til højfjeld.
Noget vi er kendt med og noget der billedmæssigt tager fat i både himmel og jord. Vokster og liv. Furutræerne står sterke og beskyttende omkring skolen og om studenterne som går der.

Du skal plante et træ. Du skal gøre en gerning som lever, når du går i knæ. En ting som skal vare og være til lykke og læ.
Du skal åbne dit jeg. Du skal blive et eneste trin på en videre vej. Du skal være et led i en lod som når ud over dig.
Du skal blomstre og dræ. Dine frugter skal mætte og så kun det simpleste kræ. Du har del i en fremtid. For den skal du plante et træ.
- Piet Hein -

JEG FLYTTEDE FURUTRÆET IND PÅ SKOLEN
Udsmykningen bastår af: 6 stk. Billeder á 275 x145 x 4,5 cm. 2 stk. Billeder á 275 x 275 x 4,5 cm.udført i 12mm birkekrydsfinér.
4 elementer pulverlakkeret plexiglas monteret på rød ledevæg.

Motivet er arbejdet frem gennem en grafisk billedbehandling, hvor jeg trinvis har forenklet fyrretræet til en bugtende silhuet. Flere af værkerne viser træet i sit fulde format, mens andre fremviser forstørrede detaljer fra dets grenformationer.

Udskæringenerne er lavet maskinelt,. CNC-fræseren åbnede for muligheden for at tilføje endnu et lag i billedfladen. Boret i CNC-fræseren fjerner et spor af materiale, der efterladet et mellemrum mellem den positive og negative form i udskæringen.
Herved opstår en lagkonstruktion, hvor selve træsilhuetten ligger som en svævende frontplade, mens det udskårne negativ ligger nedenunder på bagpladen. Det er en konstruktion af korte træpinde, der holder pladerne fikseret over hinanden.
Ved at bemale bagplade, kanter på fladerne samt den øverste plade er der opstået variation i farverne. Nogle er malet dækkende, andre transparente. Alt udført i GOLDEN acrylics.

I udsmykningen er der konstrueret et panel af pulverlakeret plexiglas fra Neon Sign. Igen er pladen skåret efter et udsnit af fyrretræsmotivet, mens jeg i bagkanten har fået fræset en kant til en indlagt LED-lyskæde, så lyset siver ud bag frontpanelet.

foto: Britt Smelvær